Sivut

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Brexit - se on totta

Democracy cannot succeed unless those who express their choice are prepared to choose wisely. The real safeguard of democracy, therefore, is education. 
(Franklin D. Roosevelt)

Cambridge on maahanmuuttajien kaupunki. Meidän esikoisen luokalla vain kourallinen lapsia on täysin brittiperheestä. Kaduilla kuulee puhuttavan eri maiden kieliä vähintään yhtä paljon kun englantia, sekin yleensä ulkomaisen aksentin kera. Elämämme kansainvälisessä kuplassa. Yliopistokaupungissa koulutustaso on väkisinkin korkea. “Todellinen” työväenluokan Britannia alkaa äänestystuloksien perusteella Etelä-Cambridgeshiren ulkopuolelta. Lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana, ettei tämän maailman realiteetit tänne kuplaan ylety. Meidän alueella en ole nähnyt yhtäkään Leave -kylttiä. Ikkunoita on koristanut Remain -julisteet. Postiluukustamme on tippunut kymmeniä mainoksia siitä miksi kannattaa äänestää remain, ja vain YKSI, jossa kerrottiin syitä äänestää eron puolesta. Mainokset ovat tippuneet meidän postiluukusta turhaan, sillä mehän emme saaneet äänestää.

The great thing about democracy is that it gives every voter a chance to do something stupid. (Art Spander)

Aamu oli kiireinen enkä ehtinyt kurkata netistä mikä äänestyksen tulos oli. Sain tietää asiasta koululla, kun vein esikoisen kouluun. Tunnelma koulun pihalla oli erikoinen. Kun oppilaat olivat jo päässeet luokkiinsa, vanhempia jäi vielä sinne tänne keskustelemaan hiljaisina ja vakavina. Tällaista en ole vielä koskaan nähnyt. Yleensä vanhemmat rientävät koulun pihalta pois nopeasti ennen kun portit sulkeutuvat. Järkytys, pelko, epävarmuus, pettymys, suru, suuttumus. Jollain pelonsekaisella tavalla olisi kiva päästä näkemään millaiset tunnelmat vallitsevat kuplan ulkopuolella.

Meidän perheellä on enää puoli vuotta edessä tässä maassa. Meillä ja monessa muussa perheessä tunnelma on jännittynyt, odottava ja ehkä jopa hieman ahdistunut. Suomesta kantautuvat iloiset Juhannusviestit tuntuvat jotenkin vääriltä. Eroprosessi voi viedä aikaa kaksikin vuotta, mutta vaikutukset niin henkiseen kuin taloudelliseen tilanteeseen ovat välittömät. Kuplamme ulkopuolella mamuja ei katsota hyvällä.

Sydämestäni toivon, että Brexitin vaikutukset muuhun Eurooppaan ja maailman talouteen olisi vähäiset. Todennäköisesti vaikutukset kuitenkin ovat merkittäviä eikä näissä vaaleissa lopulta ollut lainkaan voittajia, pelkkiä häviäjiä vain. 

Meidän kunnan äänestystulos (lähde: BBC)
Cambridgen äänet:

Leave 26.2%
Remain 73.8%

South Cambridgeshire

Leave 39.8%
Remain 60.2%
(lähde: BBC)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti