Sivut

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Rannalla


"rantabulevardi"
Off topic: vettä :D
Täällä Englannissa kouluvuosi jakautuu kolmeen lukukauteen: syksyyn syyskuusta joulukuuhun, kevääseen tammikuusta maaliskuuhun ja kesään huhtikuusta heinäkuuhun. Kesäloma alkaa heinäkuun lopussa ja päättyy syyskuun alkupäiviin. Jokaisen lukukauden puolivälissä on viikonmittainen loma (half term) ja jokaisen lukukauden välissä on kahden viikonpituinen loma (term break). Lisäksi kouluilla on käytössään 5 päivää henkilökunnan kouluttamista varten. Lomia tuntuu olevan joka välissä. Llomapäiviä vuodessa on kuitenkin kutakuinkin saman verran kuin Suomessa. Kun alle 16 -vuotiaita ei lain puitteissa saisi jättää yksin kotiin (kyllä, tästä voi saada sakkoja ja jopa vankeutta) on vanhempien joko pidettävä (usein palkatonta) lomaa tai maksettava lasten päiväleireistä. Yksi syy siihen miksi tässä maassa on niin paljon pitkänlinjan kotiäitejä (lisäsyitä ovat tuhottoman kallis lastenhoito, lapset eivät saa liikkua yksin koulumatkoja ja koulu päättyy yläasteellakin n. klo 15.45). Kerrottakoon vielä, että lomailu loma-aikojen ulkopuolella on sekin lain mukaan kielletty. Ilman pätevää syytä lomailusta voi rapsahtaa sakot tai jopa vankeutta. Päätöksen tekee ilmeisesti aina Head Master (rehtori) ja koulujen välillä on suuria eroja siinä miten lomia myönnetään tai ollaan myöntämättä. Sanomattakin selvää, että lomailu loma-aikojen puitteissa on huikeasti kalliimpaa kuin loma-aikojen ulkopuolella, joten monet vanhemmat ottavat sakkojen riskin. Sakot tulevat kuitenkin halvemmiksi, kuin ison perheen lennot kaukomaille.

Meillä loma-ajat eivät varsinaisesti aiheuta ongelmia, koska olen joka tapauksessa kotona. Miehen lomapäivät eivät anna myöden lähteä reissuun joka kerta, mutta tällä kertaa päätimme tehdä pienen koematkan.

Mökki ja menopeli
Kävimme tuossa parin tunnin ajomatkan päässä rannikolla testaamassa miten lomailu suurperheeltä sujuu. Matkaan lähti myös au pairimme eli meitä oli kaiken kaikkiaan 7 henkilöä, joista kahdella turvakaukalot ja kahdella turvaistuimet. Meillä ei ole sellaista autoa, johon koko perheemme mahtuisi, joten tämä oli myös hyvä tilaisuus päästä testaamaan meidän perheelle sopivaa autoa. Vuokraamosta meille piti tulla Ford S-Max, mutta toisin kävi. Kun mies oli noutamassa autoa, kävi ilmi, että joku oli ostanut kyseisen auton ja myös edellisen asiakkaan varaaman auton. Oppia ikä kaikki - täällä Englannissa autovuokraamon autoja on mahdollista ostaa itselle. Onneksi vuokraamossa oli paikalla myös toinen iso perhe auto, Ford Galaxy. Täytyy sanoa, että auton vaihtuminen oli meille onni, sillä Galaxy on S-Maxia isompi emmekä silti saaneet vauvojen vaunukoppia mahtumaan mukaan. Vaunukopat vaihtuivat lennosta ratasosiin.

Trailerikuja
Vietimme nelisen päivää Englannin itärannikolla sijaitsevassa lomakylässä, jossa “lomamökit” eli trailerit on vuokrattavissa tai ostettavissa omiksi. Oman “mökkimme” saimme käyttöön paikallisen monikkoryhmän kautta. Meidän trailerissa oli 4 huonetta ja keittiö, kaksi vessaa. Juokseva vesi ja sähkö, totta kai. Alueella oli hurjasti tekemistä lapsille, osa maksua vastaan ja osa ilmaiseksi. Oli uimahalli, pallopelikenttä, leikkipuistoja, peliluola, soft play (paikallinen hoplop), seinäkiipeilyä, minigolfia jne. Sää oli vaihtelevaa - aurinkoa, sadetta, myrskyä, ukkosta. Sateen ropistessa peltikattoa vasten ja myrskyn ulvoessa nurkissa olo oli oikein kodikas. Ihan kuin olisi ollut oikeasti mökillä. Onneksi ukkoset ja myrskyt osuivat yölle ja päivisin pääsimme tutkimaan tuulista rantaa, leikkimään leikkipuistossa, laskemaan liukumäkiä sekä vierailimme läheisessä kaupungissa.

Vauvat ja isommat pojat nukkuivat normaaliin tapaansa hyvin. Täytyy myöntää, että au pairista oli iso apu, jotta saimme päivän rutiinit rullaamaan myös vieraassa ympäristössä. Hän ei todellakaan ole apunamme 24/7, mutta toki“mökillä” hän vietti aikaa kanssamme tiiviimmin ja oli apuna laittamassa lapsia nukkumaan jne. mitä hän ei normaalisti tee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti