Sivut

maanantai 25. tammikuuta 2016

To Twinland

Vuoden 2014 loppu ja alku meni minulla sairastaessa. Yli puolen vuoden flunssakierre katkesi viimein huhtikuun alussa, kun sain antibioottikuurin. Toukokuun lopussa huomasin olevani raskaana. Minulla on aina ollut epäsäännöllinen kierto, polykystisten munasarjojen ja progesteronin vajaatoiminnan takia, lisäksi olen aina ollut alipainoinen. Saan syödä mitä vaan ja välillä on kausia, kun en ole liikkunut juuri yhtään. Paino sama, kesät talvet jo vuodesta X. En siis ollut edes kiinnittänyt huomiota puuttuviin menkkoihin. Sitten mies sai vatsataudin ja voin itsekin huonosti, mutta en muuta. Pahoinvointi jatkui. Heräsi epäilys ja raskaustesti vahvisti epäilyn. Miten voikin olla, että yksi lapsi saa alkunsa helposti (en edes tiennyt omaavani polykystiset munasarjat, ennen kun nt-ultrassa lääkäri niin totesi.) , toinen vaatii työtä ja vähän lääketieteellistä avustusta ja sitten voi tulla raskaaksi ihan vahingossa. Tiesittekö, että antibiootit voivat heikentää ehkäisyn tehoa. No, minä en kyllä tiennyt. Onkohan sellaista edes kerrottu, kun olen aloitellut ehkäisyä. Nyt tiedän. HUPS!

Tätä olisi pitänyt raahata mukana aina ja kaikkialla. Ei kiitos.
Kun Suomessa tulee raskaaksi, otetaan ensimmäisenä yhteyttä äitiysneuvolaan, mutta mitä pitää tehdä kun tulee raskaaksi Englannissa. Kavereilta ei voinut kysyä, koska ei haluttu tietenkään asiasta heti kenellekään tiedottaa. Onneksi on kaiken tietävä Google. Ohjeiden mukaisesti  otin yhteyttä omaan GP:hen (jokaisen tulee hoitoa saadakseen rekisteröityä itse valitsemansa, alueella toimivan, yleislääkärin vastaanotolle) ja sain sieltä ajan midwifen vastaanotolle. Koska viimeiset kuukautiset eivät olleet tiedossa, olin luonnollisesti huolissani, että niskaturvotusultran aikaväli on jo ohitettu. Midwife laittoi lähetteen ultraan. Suomessa olin tottunut siihen, että äitiysneuvolasta voidaan tehdä varaus ultraan suoraan yhteisen järjestelmän kautta. Mutta Englannissa lähetteet lähtevät monesti kirjallisina Royal Mailin kuljetettaviksi ja kutsu tulee sinulle kotiin, ota tai jätä –periaatteella. Suomalaista äitiysneuvolakorttia tuli kovasti ikävä, kun midwife antoi minulle A4 –kokoisen mapin, johon tulostettiin Notes –kulloisenkin vastaanoton muistiinpanot. 

Mitä, jos siellä on kaksi?

Kesäkuun alussa olimme viimein miehen kanssa matkalla kohti ultraa. Meillä ei ole Cambridgessä sukua, mutta meillä oi hyvä tuuri ja nuorin siskoistani oli silloin täällä. Hän pystyi pitämään huolta taaperosta. Seuraavana päivänä hän sitten lensikin koti-Suomeen eli ultran ajoitus oli todella hyvä.
Raskauspahoinvointi oli iskenyt oikein toden teolla. Pahoinvointi oli voimakkaampaa  ja myös valot ja äänet saivat minut ekaa kertaa voimaan pahoin. Kerran olin oksentaa katuporan jyrinän takia. Matkalla niskaturvotus- ultraan sain viimein heitettyä ilmoille ajatuksen, joka oli pyörinyt päässäni: mitä, jos siellä on kaksi? Mies oli salaa pyöritellyt samaa ajatusta. Ultrassa selvisi, että ylläriraskaus olikin sitten oikein JYMY-YLLÄRI!  Ultraajan ei tarvinnut etsiskellä kohdettaan, vaan ruudulla näky oli niin selkeä, ettei ultraajan tarvinnut meille kertoa mistä oli kyse – kaksoset. Kyllä naamat venähti. Harmi, ettei kukaan ottanut kuvaa meistä silloin :D. Onneksi mies oli mukana.

Sikiön kokojen perusteella raskausviikoiksi saatiin 10. Suomessa jo näillä viikoilla voidaan käsittääkseni suorittaa nt-ultra, mutta täällä sain vain lähdetteen uuteen ultraan, jossa selvitettiin tarkemmin myös istukoiden ja vesipussien määrä. Ultraaja kuitenkin sanoi jo alustavasti, että istukoita näytti olevan vain yksi, mikä tarkoittaa identtisiä kaksosia. Istukan määrällä sekä vesikalvojen erillisyydellä on merkitystä, kun arvioidaan raskauden riskiä ja riskin mukaista seurantaa. Kaksosraskauksia on kolmea tyyppiä: sikiöt jakavat sekä istukan, että vesipussin (mono-mono: harvinaisin ja kaikkein riskialttein raskaus), sikiöt jakavat istukan, mutta heillä on omat vesipussit (mono-di) ja vähäisimmällä riskillä: sikiöillä on omat istukat sekä omat vesipussit (di-di).
Myöhemmin viikon 14 ultrassa vahvistettiin, että kyseessä oli samamunaiset eli identtiset kaksoset, jotkat jakoivat istukan, mutta heillä oli molemmilla omat vesipussi/sikiöpussi. 

Tästä alkoi tiemme Kaksoslaan. Kolmas raskaus, mutta uudessa maassa kaikki uutta ja outoa. Lisäksi monikkoraskaus on aina riskiraskaus ja seuranta on sen mukaista. Fyysisesti raskaus oli jotain aivan erilaista kuin yksösraskaus.

*muoks matka jatkuu:Odotusta Englannissa, Odottavan aika on pitkä, Synnytyskertomus,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti