Sivut

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Koulussa

Esikoinen palasi viimein kouluun tiistaina kahden viikon pääsiäisloman ja term breakin jälkeen. Lukukauden teemana on ‘Over the Rainbow’ ja opinnot tullaan sitomaan kansantarinoiden ympärille. Ensimmäisenä päivänä lapsilla oli lupa pukeutua kansantarinoista tutuiksi satuhahmoiksi. Olisipa meilläkin ollut tällaisia pukeutumispäiviä koulussa. Täällä lapset saavat mahdollisuuden pukeutua rooliasuihin monta kertaa vuodessa :).

Esikoinen halusi olla Robin Hood. Koulussa oli kuulemma useampi Punahilkka, prinsessoja, todella monta ritaria, ainakin yksi Thor sekä kaksi Robin Hoodia. Esikoinen ja hänen paras ystävänsä olivat toisistaan tietämättä valinneet saman hahmon <3. Päivä oli viileä (+9) ja sateinen, mutta vastoin tapojani annoin esikoisen mennä shortseissa kouluun, sillä vihreät shortsit kuuluivat Robin Hoodin rooliasuun. Eikä kuulemma ollut yhtään kylmä :D. 

Meidän 6 -vuotias käy toista vuotta koulua eli on luokalla Year 1. Englannissa kouluvelvollisuus alkaa sinä vuonna kun täyttää 5 vuotta. Ennen viidettä syntymäpäivää koulu ei ole pakollista, mutta suurin osa aloittaa kyllä koulun kouluvuoden alkaessa. Täällä vuosiluokka ei koostu saman vuoden aikana syntyneistä lapsista, vaan niistä, jotka täyttävät kuluvan kouluvuoden aikana 5 -vuotta eli syyskuusta - elokuuhun. Tämä tarkoittaa sitä, että nuorimmat ovat juuri täyttäneet 4 -vuotta, kun aloittavat koulun. Koulun aloittamisen lykkääminen on ollut äärimmäisen vaikeaa ja käytännössä se on tarkoittanut vain sitä, että lapsi on menettänyt samalla koko ensimmäisen vuoden koulussa. Koulu alkaa reseption -luokalla, joka on vähän kuin esikoulu Suomessa, mutta haastavampi. Koulupäivät ovat normaalin koulupäivän pituisia eli 8.45 - 15.20 (meidän koulun alkamis- ja päättymisajat. Muissa koulussa muutamien minuuttien liukumalla). Reseptionilla on tarkoitus oppia lukemaan sekä laskemaan. Lasten tulee mm. (siis 4 - 5 -vuotiaiden) osata itse huolehtia ulkovaatteet päälle, pois ja paikalleen. Myös sadevaatteet ja kumpparit pitäisi valita käyttöön omatoimisesti. Eli ulkona juostaa balleriinoissa ja paitasillaan kelissä kuin kelissä. Käydä vessassa, myös isolla hädällä. Asioida ruokalassa ja valita mitä syödä, kun valittavana on koulun lounas, koulun leipä tai eväslaatikko. Koulun lounas tarkoittaa 2-3 vaihtoehtoa lämmintä ruokaa salatteineen ja jälkiruokineen. Koulun leipä eli sandwich löytyy parilla eri täytteellä, lisäksi salaatti ja jälkiruoka. Voit myös viedä oman lunch boxin. Mielestäni liikaa valinnan varaa tuon ikäisille ja vanhemmillekin. Samat vaatimukset ja tietysti enemmänkin koskevat ylempiä luokkia. Välitunteja on käsittääkseni vain kaksi, joista yksi pidempi ruokailun yhteydessä.

Kyllä käy sääliksi näitä englannilla lukemaan ja kirjoittamaan oppivia. Lukemaan opetellaan nykyisin foneettisesti, mutta lisäksi pitää opetella lukuisia poikkeuksia lausuntasääntöihin. Vertaa lausumisessa ant/arm, umbrella/university jne. Kirjoittaminenkin aloitetaan foneettisesti, oikeaoppisesta kirjoitusasusta välittämättä. Kyllä on kuulkaa suomen kielen yksinkertaisuutta tullut äidillä ikävä, mutta niin ne lapset vaan oppii. Vaikka meidän esikoinen ei vielä koulun alussa osannut puhua sujuvaa englantia, hän on kokoajan oppinut samassa tahdissa lukemaan ja laskemaan kuin muutkin. Nyt hän jo lukee kohtuullisen sujuvasti. Kirjoittaminen on haastavampaa, kuten suurimmalle osalle.

Tässä esimerkki Year 1:n tulevasta viikosta. Onko Suomessa käytössä tällaisia viikkotiedotteita? Suomessa vanhemmat tuskin saattavat lapsia uimahalliin ja takaisin? Sama koskee kaikkia koulun retkiä. Olivatpa ne lähellä tai kaukana. Vanhempien oletetaan osallistuvan.

This week in Year One we will be learning:
Literacy: Planning and rewriting our own versions of the story of The Little Red Riding Hood.
Phonics: Revising the sounds ew, a-e, u-e and i-e and the tricky words little, like, of and I.
Numeracy: Focusing on partitioning numbers into tens and units e.g. 54 = 50 + 4 and finding 10 more and 10 less.
Context: Exploring weather and thinking about the way the weather changes throughout the year.
RE: Introducing Sikhism and the basic Sikh beliefs.
PSHE: Thinking about the changes we experience in life e.g. starting a new class or moving schools.
PE: Continuing with Games and Swimming.

Ways you can help at home
Practise retelling the story of The Little Red Riding Hood together.
Look for the sounds when you read books.
Practise any sounds your child finds difficult to recognise.
Find 10 more & 10 less of door numbers you walk past on the way to school.
Talk about the weather each day.
Talk about how you can deal with changes and that change can be positive even if it is scary  sometimes.

Reminders
Each class needs four parents to accompany them to swimming on Friday morning each week or we cannot go. If you are available to help with walking with the class to and from the swimming pool
please sign up at the door of your child’s class.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti