Sivut

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Lunta, räntää, rakeita - vilukissaa viluttaa

Harmaata ja ankeaa
Koska olen Suomesta, siitä kylmästä maasta, jossa ihmiset ovat sopeutuneet kylmään ilmastoon, saan osakseni ihmettelyä, kun valitan kylmää. Varsinkin ensimmäinen talvi täällä oli rankka. Kun lähdimme Suomesta tammikuun 2014 lopussa, siellä oli juuri alkanut kunnon talvi. Pakkasta oli ollut jo muutamia viikkoja parikymmentä astetta ja silti tuntui kuin olisin ollut enemmän jäässä täällä Englannissa kuin Suomessa. Kai se on ilmaston kosteus ja tuulisuus, jotka sen tekevät. No, eipä tänne ilmaston takia tultu ja vilukissa ei vaan pääse karvoistaan.


Olisi ihana kirjoittaa, että Englannissa kevät on ollut kaunis ja lämmin. Että täällä jo tarkenee kukkamekossa ja sandaaleissa. Mutta ei. Vaikka (varsinkin) paikallisia näkee t -paidoissa, shorteissa ja varpureissa, niin osa pitää toppatakin päällä vielä sitten kun Vilukissakin uskaltutuu jättämään takin kotiin. Vaikka kevättä on ilmassa ja välillä tarkenee jo farkkutakilla, niin sitten seuraavana päivänä on pakko heittää päälle sadetakki ja kumpparit (kaatosade ei ole mitenkään yleistä tässä osassa maata. Yleensä ennemminkin tihkuttaa), sitä seuraavana on jäätävän kylmä ja Vilukissan paras kaveri on kevään alennusmyynneistä, tulevaa Suomen talvea varten, ostettu kevyt untsikka. Olemme tässä viime päivinä saaneet osaksemme sadetta, lunta, räntää ja rakeita. Olenkin useaan otteeseen ehtinyt ajatella sitä, kuinka paljon Englannin kevät muistuttaa Suomen kevättä vaiko jopa (alku)kesää.

Kyllä niitä rakeita saatiinkin :D
Koko talven odotimme lunta, mutta lukuunottamatta muutamaa lyhyttä räntäkuuroa, sitä ei näkynyt. Tänään näimme (kevään) ensimmäiset lumihiutaleet. Vaikka päivän rae ja lumikuurot olivat lyhyitä eivätkä rakeet tai lumi pysyneet maassa hetkeäkään, on tällä yllättävällä kylmällä kaudella myös hyvä puoli. Lapset pääsivät näkemään lunta. Meidän taapero oli vajaa 1,5 -vuotias, kun näki lunta eikä hän siitä muista mitään. Esikoinen oli innoissaan, kun oli saanut pyydystettyä lumihiutaleen kielelleen <3.

Sen lisäksi, että ulkona on kylmä, on meillä myös sisällä kylmä. Maanantaina oli vielä kylmempi kuin nyt, sillä sattuman oikusta meidän boileri lakkasi toimimasta sunnuntai maanantai välisenä yönä. Hanoista tuli vain kylmää vettä ja patterit olivat kylminä. Onneksi putkimies kävi tekemässä taikojaan alkuillasta ja saimme taas lämpimän veden käyttöömme. Se ei kuitenkaan kokonaan ratkaise tätä kylmyysongelmaa. Talon lämmitystä on vaikea säätää sopivaksi. Kun talon kaksi ylintä kerrosta ovat lämpimiä, alimmaisessa kerroksessa on kylmä. Mikäli alimmassa kerroksessa on lämmin, ylimmissä kerroksissa pakahtuu. Toki lämpö nousee ylös ja auringon valo lämmittää enemmän ylempiä kerroksia, mutta luulisi, että pattereita säätämällä voisi vaikuttaa siihen missä on lämmintä ja missä ei, mutta ei ilmeisesti.

Viluisin terveisin ja lämmintä kesää toivoen,

Rva K. Vilukissa

ps. Tule jo kesä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti