Sivut

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Suojaan auringolta

Shade-a-Babe yksittäiset UV-suojat Vaunukoppa Plussien päällä
Englannin tai ainakin Cambridgen kesä on ollut kohtalaisen ankea - on ollut viileää ja olemme saaneet osaksemme tavallista rankempia sateita. Kauniitakin päiviä on ollut, mutta yleisesti ottaen tuntuu, ettei kesä ole alkanut ennen kuin vasta pari viikkoa sitten. Heinäkuun puolivälissä meillekin viimein saapui kauniit aurinkoiset, jopa helteiset päivät. Muutamana päivänä  juuri ennen koulujen päättymistä mittari kipusi jopa yli 30 asteen. Viimeiset pari päivää ovatkin tuntuneet viileiltä, kun mittari on näyttänyt vain hieman yli 20 asteen lukemia.

Aurinkoiset päivät ovat niitä, kun joudun säälin valtaan. Kulttuurieroistako johtuu vai mistä, mutta tällä Englannissa lapsia ei ole tapana suojata vauvoja ja taaperoita auringolta. Ei vaatteilla, ei hatuilla eikä todellakaan aurinkolaseilla. Minun vauvani saavat osakseen huvittunutta naureskelua, kun heillä on päässä sekä hellehatut että aurinkolasit. Kun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, lapset nukkuvat päiväunia (sateenvarjo)rattaissa ilman mitään suojaa paahtavalta auringolta. Koulun pihalla näin kantoliinassa skandinaavisen vaalean vauvan (tiedän, että juuret ovat Australiassa), joka istui kantoliinassa ylävartalo paljaana ja vailla hattua. Jopa oma aikuinen, aurinkorasvalla suojattu ihoni vaikeroi polttavassa auringon paisteessa. En tiedä mistä johtuu, mutta aurinko tuntuu täällä polttavammalta kuin Suomessa. Jo hieman yli 20 asteen lämpötiloissa, joissa Suomessa oma ihoni ei vielä reagoisi mitenkään, iho alkaa nopeasti punottaa ilman rasvausta. Johtuisiko siitä, että olemme etelämmässä. Englannin pohjoisin kärki on hieman Hankoa pohjoisempana ja Cambridge sijaitsee etelä-Englannissa.

Mahallaan Mountain Buggy Vaunukoppa Plussassa
Meillä lapset suojataan perinteisin (suomalaisin) tavoin eli vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla. Isommille lapsille, joille jo suositusten mukaan voidaan laittaa aurinkorasvaa, laitamme tarvittaessa myös aurinkorasvaa. Heillä on myös UV-paidat. Taapero erityisesti rakastaa “sunshine” -paitaansa ja valikoi muutenkin päälleen mieluummin pitkähihaisia paitoja, kuin T-paitoja, joten hänen suojaamisensa on ollut helppoa :). Vauvojen kanssa pyrimme pysymään varjossa. En kuitenkaan ajatellut kirjoittaa näistä perinteisistä aurinkosuojaustavoista, vaan esitellä erilaisia UV-suojia, joihin olen törmännyt vasta täällä Englannissa.

Shade-a-Babe tuplamalli
Jo vuonna 2010 esikoisen ollessa vauva etsin rattaisiin UV-suojaa, sillä olin nähnyt kaverin Phil&Teds’in UV-suojan ja ajattelin, että vastaavia on pakko olla muillekin rattaille. Tuolloin en kuitenkaan onnistunut mitään vastaavaa löytämään. Todennäköisesti en keksinyt oikeita hakusanoja. Vuonna 2014 Englannissa tutustuin kaverin kautta Shade-a-Baben universaaliin UV-suojaan ja sellainen onkin ollut meillä on ollut käytössä siitä lähtien. Rattaissa ollessa vauva ja taapero pysyy hyvin suojassa niin UV-säteilyltä kuin ötököiltä. Universaalin muotoilun takia suojaa on voinut käyttää niin Bugaboo Cameleonin, Baby Jogger City Mini GT:n kuin Mountain Buggyn vaunukoppien sekä ratasosien kanssa. Mountain Buggyn Vaunukoppa Plus -istuimen kanssa suoja ei oikein istunut, sillä suoja oli liian iso ja tuplaratasosan kanssa double -versio istuisi varmaan paremmin, mutta meillä oli jo yksi suojus ja toisen sain ostaa kaverilta, joten me tyydymme käyttämään kahta erillistä. Itse olen pitänyt suojasta todella paljon. Varsinkin kuin Bugaboo Cameleonissa (versio 1) sekä Vaunukoppa Plussassa kuomu on onnettoman lyhyt eikä itsessään suojaa juuri yhtään auringolta.

Kuvassa Diono Shade Maker
Joku tämän tyylinen kuomuun kiinnitettävä lisäkuomu olisi saattanut olla kätevä Cameleonin ja Vaunukoppa Plussan kanssa, mutta itse olen käytännön ihminen ja pidän siitä, että meidän UV-suoja toimii samalla myös ötökkäsuojana eikä erillistä ötökkäverkkoa tarvita.


UV-suoja auton oveen
Autojen aurinkosuojista tulee aina mieleen imukupilla kiinnitettävät verkot, joita koristaa milloin mikäkin Disney -hahmo. Englannissa ollessa olen nähnyt käytössä tällaisia auton oven yli virtettäviä suojia. Vaikuttaa kätevältä, mutta itseä vähän mietityttää miten hyvä näkyvyys kuskille jää tuo verkon läpi. Ilmeisesti näkyvyydessä ei kuitenkaan ole ongelmia, sillä lueskelin arvosteluita eikä kukaan maininnut sanallakaan näkyvyyttä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti