Sivut

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Nursery School - taapero esikoulussa

Taapero aloitti uudessa tarhassa ja ajattelin vähän kertoilla tarhasta Englannissa. Tässä ensimmäinen osa. Kerron seuraavassa osassa ainakin siitä mitä tarhan opetussuunnitelma pitää sisällään.

Tarinapenkki
Englannissa kaikki 3 - 4 -vuotiaat ovat oikeutettuja ilmaiseen esiopetukseen, 15 tuntia viikossa. Tai tästä syksystä asti, mikäli molemmat vanhemmat käyvät töissä 30 tuntia viikossa (tosin Cambridgessä tämä otetaan käyttöön vasta syksyllä 2017). Oikeus ilmaiseen esiopetukseen alkaa sen lukukauden alusta, joka seuraa heidän kolmatta syntymäpäiväänsä. Tarkoittaen sitä, että mikäli syntymäpäivä on 1.1. tai sen jälkeen oikeus ilmaiseen esiopetuseen alkaa kesälukukaudella 1.4. Alkaen. Englannissa on käytössä kolme lukukautta eli termiä: syksy 1.9. - 31.12., kevät 1.1. - 31.3. sekä kesä 1.4. -31.8.

Taapero saavutti esikoululaisen iän kesällä ja aloitti uudessa tarhassa syyskuun lopussa. Koulut alkoivat jo syyskuun ekalla viikolla, mutta koska tarhassa suurin osa lapsista on uusia (kaikki 4 -vuotiaat siirtyivät kouluun) tarhassa on otettu käyttöön porrastettu sisääntulojärjestelmä. Lapset on jaettu ryhmiin tarhapäivien mukaan. Eli ne, jotka ovat paikalla joka aamu 8.45 - 11.45, joka iltapäivä 12.45 - 15.45, maanantai ja tiistain koko päivän sekä keskiviikkona puolipäivää tai loppuviikon lapset keskiviikko iltapäivän, torstai ja perjantai koko päivä tai ne, jotka ovat tarhassa maanantaista perjantaihin koko päivän eli 15 ilmaista tuntia plus 15 maksutuntia. Lisäksi on mahdollista ostaa lisätunteja aamulle 8 - 8.45 (Breakfast Club) sekä iltapäivälle 15.45 - 17.15 (After school Club). Koska taapero kuuluu tuohon loppuviikon ryhmään, hänen ryhmänsä aloitti tarhassa viimeisenä saaden tälle kuulle hurjat 4 hoitopäivää (,joista hän oli kaksi kipeänä. Loistava alku uudelle tarhauralle).

Mini ja taapero
Valitsimme taaperolle eri tarhan kuin missä esikoinen aikanaan aloitteli koulu-uraansa, sillä tässä tarhassa lapsilla on käytössä useita huoneita, paljon lastenhoitajia, englantilaisittain iso ja viihtyisä piha sekä erillinen päikkärihuone. Ihan super hienoa on se, että ruoka tähän tarhaan tuodaan pienestä cambrideläisestä keittiöstä, heillä on akvaario ja kaksi valtavan kokoista kania: Boris ja Mini, jotka saava loikkia vapaana lasten seurassa leikkipihalla.

Minulla ei ole kokemusta muista kuin tämän alueen tarhoista ja ylipäätään kuulopuheiden kautta tiedän vain tämän alueen tarhoista. Muualla saattaa siis olla toisin. Kaikki tarhat tuntuvat olevan rempallaan, likaisia ja sekaisia. Vanhat, jopa historialliset rakennukset, toki selittävät osan, mutta ei todellakaan kaikkea. Vaikka taaperon uusi tarha on Englannissa näkemieni tarhojen tasossa hieno, en usko, että Suomessa voisi tällaista paikkaa ollakaan.


Taaperon edellinen tarha, esikoisen tarha ja kuulemani mukaan suurinosa tarhoista tarjoaa ryhmän lapsille käyttöön yhden huoneen, jossa on kaikki toiminnot samassa. Päikkärit nukutaan lattialle levitettävillä patjoilla, jos siis niitä edes tarjotaan. Monissa paikoissa 3 -vuotiaille ei enää ole tarjolla päikkärimahdollisuutta. Piha muistuttaa usein postimerkkiä. Esikoisen tarhan piha oli iso, mutta pelkkää asfalttia. Ainakin tämän alueen tarhoissa on käytössä free flow -toimintamalli, jossa lapset saavat itse valita mitä tekevät ja missä tekevät eli pihalle on koko päivän vapaa pääsy. Tunnelma on vähän kuin pihatossa, kun ovet pihalle on jatkuvasti auki tai niistä rampataan edes takas. Esikoisen tarha oli vieläpä vanha tallin näköinen rakennus, joten pihatto oli todellakin ensimmäinen ajatukseni, kun katselin tyttösien hyppelevän balleriinoissa ja miten kuten puettuna vesilätäköissä helmikuun sateissa. Paikalla tarhassa oli yhtä aikaa 30 lasta ja heillä kolme opettajaa sekä välillä 1 avustaja. Lapset saivat itse päättää mitä tekivät ja missä olivat, siis 3 - 4 -vuotiaat. Pihalla lasten menoa vahti yksi aikuinen. Tässä kohtaa oli vaan pakko ummistaa silmät ja toivoa parasta. Tässä uudessa tarhassa pihalla näyttää olevan ainakin kaksi aikuista. Näillä keleillä pukeutumista ei näytetä vahtivan mitenkään. Tarhaan ja kouluun on kehotettu viemään mukana säänmukaiset vaatteet sekä kumisaappaat, mutta kukaan ei vahdi, että näitä käytetään tai avusta pukemisessa. Lapsilla on samat kengät päällä sisällä ja ulkona, joten meidänkin pojat on ollut goretex -kengät jalassa koko päivän, sillä en tykkää siitä, että kengät ja sukat on koko ajan märkänä. On niitäkin kouluja, joissa vaihdetaan sisäkengät, mutta ei meidän koulussa eikä meidän tarhassa. Aika näyttää miten tässä uudessa tarhassa pukeutumisasiat hoituu. Ehkä taapero taas joutuu paahtumaan välikausihousuissa koko päivän, vaikka edellisessäkin tarhassa tiesivät, että alla oli sisähousut ja ulkohousut saisi ottaa pois. Haalaritkin olisi, mutta onko siitä mitään hyötyä, jos kukaan ei vahdi, että se puetaan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti