Sivut

tiistai 9. helmikuuta 2016

Voihan räkä

Sain järkyttävän räkätaudin kylkiäisenä poskiontelon tulehduksen. Kävin tuossa viime viikolla eräänä aamupäivänä varailemassa vastaanotolla vauvoille lääkärintarkastusta, rokotusaikoja jne ja samalla kysyin aikaa itselleni. Kun potilaita on monta ja osa lääkärille ja osa hoitajalle, katsoin, että on helpompi mennä henkilökohtaisesti paikan päälle, kuin koittaa puhelimessa hoitaa asiaa. Aika löytyikin heti iltapäivälle.  Jälkeenpäin nappasin ilmaiset lääkkeet mukaan apteekista. Ei hassumpaa. Voisinkin kertoa vähän siitä miten terveydenhuolto täällä toimii.

Englannissa terveydenhuollosta vastaa National Health Service eli NHS. En ole yhtään tämän alan asiantuntija, mutta monesti  yleislääkärit perustavat yhteisen vastaanoton ja saman katon alta löytyy myös muiden terveydenhuoltoalan ammattilaisten vastaanottoja. Meidän GP:llä toimii viisi yleislääkäriä ja siellä on aina paikalla sairaanhoitaja mm. rokotuksia ja verikokeita varten. Midwife vierailee viikoittain. Joidenkin vastaanottojen yhteydessä toimii myös apteekki.

Hoitoa saadakseen on ensin rekisteröidyttävä oman alueen GP:lle. Mikäli alueella toimii useampi GP, voi itse valita mille GP:lle jätät rekisteröitymishakemuksesi. GP ei välttämättä tarvitse hyväksyä hakemusta, jos heillä ei ole kapasiteettia hoitaa enempää asiakkaita.

Terveydenhuolto on ilmaista. Myös GP:n määräämät lääkkeet on ilmaisia alle 18 -vuotiaille, tietyille pitkäaikaissairaille sekä raskaana oleville lapsen ensimmäiseen syntymäpäivään asti. Outoa tässä systeemissä on se, että pitkäaikaissairaankin tulee kuukausittain uusia reseptinsä saadakseen lääkkeet, joita tarvitsee pysyäkseen elossa. Uusittava resepti palautetaan lääkäriasemalle, jossa lääkäri uusii pyydetyt lääkkeet. Tämän jälkeet voit noutaa reseptin lääkäriasemalta tai resepti toimitetaan haluamaasi apteekkiin, jossa tarvittavat lääkkeet kootaan valmiiksi ja voit vain käydä noutamassa lääkkeesi.

Aihetta sivuten minun on todettava, että minulle tuli täytenä yllätyksenä miten kalliiksi monikkoraskaus olisi Suomessa tullut. Koska riskiraskaudet ultrataan aina poliklinikoilla, niistä määrätään poliklinikkamaksu. Mono-di (yksi istukka, omat vesipussit) tapauksissa, kuten meillä, tämä tarkoittaa ultrassa käymistä kahden viikon välein, lähes koko raskauden ajan. Lisäksi vielä mahdolliset lisäultrat, vuodelevot sairaalassa, keskosena syntyneiden sairaalapäivät jne. Onneksi Suomessa voi saada vakuutuksen näitä kuluja kattamaan. Ja maksukatto on olemassa.

Englannissa olen saanut kaikki käynnit ilmaiseksi. Meille olisikin tullut jättimäinen lasku, mutta siitä sitten tuonnempana lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti