Sivut

torstai 31. maaliskuuta 2016

Operaatio erkauma umpeen ja eroon pömpöstä

Kuten jo aikaisemmin kerroin kävin erkauman takia fysioterapeutin luona ja sain pilates -ohjelman, jonka avulla erkauman tulisi pienentyä. Fysioterapeutti ei halunnut ottaa mitään kantaa siihen miten iso erkauma oli, totesi sen vain olevan “huge”. Omin sormin tunnusteltuna erkauma oli vähintäänkin 4 sormea ja kylkiluiden alta lihakset puuttuivat kokonaan.

Normaalit vatsalihasten väliset mitat:
  • 1,0 cm leveä 4,5 cm navan yläpuolella
  • 2,7 cm leveä navan kohdalla
  • 0,9 cm leveä 4,5 cm navan alapuolella 
    (lähde Vau.fi)

12 vkoa ja 20 vkoa sektiosta
Alkuun tein tehnyt ohjelmaa melkolailla tunnollisesti joka ilta, mutta sitten tuli muutama peräkkäinen iltameno, joka rikkoi rutiinin ja sen jälkeen olen ollut laiskempi. Joka tapauksessa oma tuntuma on, että erkauma on kutistunut 1,5 sormeen eli olisi normaali. Kylkiluiden alta puuttuu enää pieni kolmio. Vatsassa on vielä löysää eivätkä vatsalihakset ole todellakaan vielä kunnossa, mutta ainakin omasta mielestä kiinteytymistä on nähtävissä. Lihaskorsetti alkaa tuntua. Vatsa ei enää pullota ihan niin pahasti kuin aikaisemmin. Ehkä tämä maha vielä “selätetään”. En ole vielä tehnyt mitään muuta liikuntaa, hyötyliikuntaa ja 31 päivän kyykkyhaastetta lukuunottamatta, joten kaikki tulokset ovat varmasti vain pilatestreenin tuotosta. Minulla on kontrollikäynti fysioterapeutin luona parin viikon päästä ja siihen asti aion vielä vältellä suoria vatsalihaksia, etten vaan tee hallaa jo palautuneille lihaksille (hah haa :D. Suorastaa on pitänyt pinnistellä, etten olisi niitä tehnyt).

Laitan saamani ohjelman tähän sellaisena kuin sen olen saanut. Ohjeiden mukaan tämä ohjelma tulisi tehdä 3 kertaa päivässä, mutta olen koittanut tehdä ohjelman kerran päivässä eli toistanut ohjelman 3 kertaa peräperään. Ohjelma on todella helppo ja aikaa kuluu noin 20 minuuttia, kun sen vetäsee 3 kertaa peräperään. Toki noita liikkeitä voi tehdä myös, kun vauvat nukkuu päikkäreitä tai on leikkimatolla lattialla, mutta jostain syystä nämä ajat täyttyvät kaikesta muusta touhusta kuin pilateksesta.

Mikäli pilates ei ole valmiiksi tuttu laji, kannattaa aluksi tutustua pilateksen perusperiaatteisiin. Itse olen huomannut, että pilatesliikkeet tuntuvat helpolta ja kevyiltä ilman oikeanlaista hengitystä ja lihasten tukea. En ole pilatesammattilainen tai edes konkari, mutta tässä koottuna muutamia ohjeita:

1. Hengitys
  • Hengitä nenän kautta sisään ja ulos suun kautta huulet raollaan hitaasti ja hallitusti. Uloshengityksen tulee kuulua. Rintakehän tulee laajeta sisäänhengityksen aikana. Esimerkiksi liikkeessä nro 1 sisään hengityksellä lantio rullataan ylös ja ulos hengityksellä ala. Hengitä aina keuhkot tyhjiksi ja vatsa painuu selkärankaan asti, kuten jumppaohjaajilla on tapana sanoa.
2. Vatsa tiukaksi
  • Syvien vatsalihasten aktivoimiseksi vatsa jännitettään otettaessa perusasento harjoituksen alussa, ja vatsalihakset pidetään tiukkoina koko harjoituksen ajan.
3. Lantionpohja tiukaksi
  • lantionpohjan lihakset nipistetään tiukoiksi kaikissa harjoituksissa samalla kun vatsalihakset jännitetään. (lainaus KuntoPlus)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti